1.4 mpi non start

Having problems with your 200 or 400? This is the place for asking advice and help on technical problems. Resident experts will be on hand to help you keep your car in tip top condition

Moderator: Forum Staff

Post Reply
Message
Author
Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

1.4 mpi non start

#1 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 5:14 pm

Hi, I’ve got 1.4 mpi, engine code 14K2FK43. Non start. Power to coil, both sides, fuel pump primes, but no spark out of coil. Only 2 wires from ecu not connected are evap, pin 21 and relay module, pin 4 (and pin 28). Any ideas?
Thanks

User avatar
RoverRevival
Club Member
Posts: 6921
Joined: Fri Aug 26, 2011 9:08 pm
Location: RoverRevival, Manchester
Contact:

Re: 1.4 mpi non start

#2 Post by RoverRevival » Sun Aug 09, 2020 7:49 pm

Crank sensor
Pastor @ Rover Revival NFP Garage
220 Coupe turbo K785OAT
218 VVC Cabriolet R220OVR
Mercedes C270 diesel P80CJM
620 SLI P267LOM HONDA
For Sale:
75 1.8 auto Connie 70k copperleaf
25 Streetwise 54k
620 SLI Honda 60k
& C3

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#3 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 8:56 pm

RoverRevival wrote:
Sun Aug 09, 2020 7:49 pm
Crank sensor
I get a crank signal. Tried another crank sensor. Same..

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#4 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 8:58 pm

Immobiliser?

User avatar
RoverRevival
Club Member
Posts: 6921
Joined: Fri Aug 26, 2011 9:08 pm
Location: RoverRevival, Manchester
Contact:

Re: 1.4 mpi non start

#5 Post by RoverRevival » Sun Aug 09, 2020 9:04 pm

you are only giving half the story if you are having immobiliser issues as well
Pastor @ Rover Revival NFP Garage
220 Coupe turbo K785OAT
218 VVC Cabriolet R220OVR
Mercedes C270 diesel P80CJM
620 SLI P267LOM HONDA
For Sale:
75 1.8 auto Connie 70k copperleaf
25 Streetwise 54k
620 SLI Honda 60k
& C3

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#6 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 9:08 pm

Engine is in a kit car. There’s no immobiliser. Does Rover immobiliser usually cut power to coil?

User avatar
RoverRevival
Club Member
Posts: 6921
Joined: Fri Aug 26, 2011 9:08 pm
Location: RoverRevival, Manchester
Contact:

Re: 1.4 mpi non start

#7 Post by RoverRevival » Sun Aug 09, 2020 9:12 pm

Your ecu will not fire without signal from the 5as.

I’m no good with hacked into looms but I know that much.

I’ve never been able to run any aftermarket alarm without it running along side the rover alarm.
Pastor @ Rover Revival NFP Garage
220 Coupe turbo K785OAT
218 VVC Cabriolet R220OVR
Mercedes C270 diesel P80CJM
620 SLI P267LOM HONDA
For Sale:
75 1.8 auto Connie 70k copperleaf
25 Streetwise 54k
620 SLI Honda 60k
& C3

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#8 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 9:14 pm

RoverRevival wrote:
Sun Aug 09, 2020 9:12 pm
Your ecu will not fire without signal from the 5as.

I’m no good with hacked into looms but I know that much.

I’ve never been able to run any aftermarket alarm without it running along side the rover alarm.
5as?

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#9 Post by Xtrmjks » Sun Aug 09, 2020 9:21 pm

Car has run, with different engine..

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#10 Post by Xtrmjks » Mon Aug 10, 2020 11:29 am

Is EVAP, pin 21 on ecu, essential to have 12v, to make the car run?
I’ve pinned out idle control, injectors, cranks sensor, intake temp, coil, all o.k
Bit stumped??

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#11 Post by Xtrmjks » Mon Aug 10, 2020 11:47 am

Pin 13.(immobiliser) is removed, so this is disabled?

User avatar
220 GSi turbo
Events Secretary
Posts: 2183
Joined: Thu Sep 20, 2007 7:48 pm
Location: The National Forest

Re: 1.4 mpi non start

#12 Post by 220 GSi turbo » Mon Aug 10, 2020 2:35 pm

OK, 14K2 tells me that this is an 8-valve engine and as you say it is multi-point injection, it is probably from a 1996-onwards Rover 114 (Metro) and I assume it has a conventional distributor cap, possibly with the coil mounted on the back of the engine.

As far as I know, the ECU will require a signal on pin 13 from the 5AS (that's the alarm/immobiliser control unit) to enable it every time the engine is started, unless the ECU has been reprogrammed to not require this signal. A feature of most Rovers from 1995 onwards was that the immobiliser would automatically activate 30 seconds after the ignition was turned off. It then stays in this state even if the car battery is disconnected and reconnected. The ECU, 5AS unit and keyfob are all programmed (matched) together, so you cannot just use a random secondhand part without reprogramming.

Try sending forum member 'Bobbybrown' a private message: he is our resident expert on immobiliser issues and may be able to help further.
1995 220GSi Turbo: owned for 19 years
1994 216SLi
2000 25GTi

Daily: ZR Trophy TD

Previously: 216 Coupe L887PTR(1993-95) 214SLi N219EPO(1995-96) 420GSi Turbo L955UKV(1997-2004) 214SEi M884BMR(2004-11) 420GSi Tourer M650XEX(2005-6) 214 SEi M103BCW(2011-12)

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#13 Post by Xtrmjks » Mon Aug 10, 2020 8:54 pm

Checked everything again. Problem seems the coil. Primary resistance is 3.0 ohms. Should be just under 1 ohm.. new coil ordered..

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#14 Post by Xtrmjks » Thu Aug 20, 2020 1:21 pm

Where should large brown/light blue wire, coming from ignition module be connected? This has 12v when cranking.
Anyone know if pin 20, pink/black is ecu fuel pump control?
Thanks

Xtrmjks
Posts: 24
Joined: Sun Aug 09, 2020 7:15 am

Re: 1.4 mpi non start

#15 Post by Xtrmjks » Thu Aug 20, 2020 2:32 pm

Ignore me! 5as controls fuel pump, brown/blue..Fuel pump primes!
Power to coil, still no spark??

Post Reply